Een Faalangst Examen

Boudewijn van Wanrooij
Rotterdam | Op dinsdag 29 april 2014 was het voor mij de eerste en gelukkig laatste keer dat ik naar het CBR ging om een examen af te leggen voor mijn rijbewijs B. Alleen had ik samen met mijn rijinstructeur een paar maanden daarvoor afgesproken dat een zogenaamd 'Faalangst' examen een geschikte keuze was voor mij. Maar wat is precies het verschil tussen een 'Standaard' en een 'Faalangst' examen?
Het heeft mij ietsjes meer dan een heel jaar gekost om eindelijk in het bezit te komen van mijn rijbewijs B, vanaf het moment dat ik voor het eerst achter het stuur kroop in een lesauto tot het moment daar was dat de examinator van het CBR een hand gaf om mij te feliciteren dat ik geslaagd was.
De eerste 4 maanden waren voor mij het zwaarst, mijn eerste rijinstructeur had meer aandacht voor zijn smartphone dan mijn prestaties achter het stuur. Ik hou er niet van om fouten te maken, daardoor kan ik deze niet gemakkelijk los laten. Ik was het in Juli zat om bij deze instructeur verder te lessen en ik stopte.
Ik ging toen op zoek naar een nieuwe rijinstructeur en kwam terecht bij Rijschool Arie Barendrecht, een instructeur die gespecialiseerd is in de omgang met mensen die faalangst hebben. Ik zou met Arie weer bij het begin beginnen en vanaf daar alles op de juiste manier leren. Zijn methode voor mij was: Met veel aandacht en geduld kom je het verst.
Terug in het heden: Op dinsdag ochtend om half 9 wacht ik in de kantine van het CBR in Rotterdam, er is een klein groepje van andere kandidaten die wachten totdat zij mogen presteren voor het examen. Als het 5 voor 9 is gaat merendeel van de groep naar boven en ik blijf nog even zitten totdat ze weer naar beneden zijn. Dit is het eerste verschil in een Faalangst examen, je hebt samen met je rijinstructeur en de examinator een gesprekje vooraf met elkaar waar geen anderen wind van krijgen. Dus om 9 uur ging ik samen met Arie naar boven en ontmoette ik mijn examinator: Meneer van der Wal.
Tijdens het introductiegesprek samen met meneer van der Wal werd er uitgelegd wat de bedoeling is van het examen en wat het inhoudt om deel te nemen aan het verkeer. Er werd gebruik gemaakt van een mooie metafoor dat auto rijden net zoiets is als voetballen; Het gaat er niet om of je in de Champions League speelt of in de 4e klasse, als je maar kan voetballen en bewust bent van wat de andere spelers in het veld gaan doen.  Nadat de examinator en ik in de auto waren gestapt en het CBR hadden verlaten viel het mij op dat hij geen schrijfblok op schoot had, dit was ook iets wat een geruststellend effect heeft want als je in je ooghoek zou zien dat er aantekeningen worden gemaakt,  zou dit je aandacht van de weg kunnen halen.
De route die ik moest afleggen ging eerst over een stukje snelweg en toen naar een industrie gebied. Na het passeren van verschillende situaties  moest ik evalueren wat ik had gezien en gedaan, ook heb ik een paar keer uit eigen initiatief uitgelegd waarom ik op een bepaalde manier had gehandeld.
Na iets meer dan een half uur waren wij weer terug op het CBR en mijn rijinstructeur stond ons op te wachten. De 'Standaard' examen kandidaten waren al eerder terug op het CBR en zaten allen beneden in de kantine, dus kreeg ik de uitslag van het examen op een rustiger moment te horen. Zodra wij 3en weer plaats namen stak de examinator zijn hand uit om mij te feliciteren; Ik was geslaagd. Er was nog een korte evaluatie over het rijden, wat er goed en iets minder goed ging. De obstakels in het verkeer zijn hetzelfde, je krijgt alleen meer aandacht waardoor je je op je gemak voelt. Ik vond het prettig om op deze manier mijn rijbewijs te halen.